SIKÇA sorulan sorular
SSS
NİPT testi tüm hamilelere önerilmekle birlikte özellikle;
- Test sırasında annenin 35 ve üzeri yaşta olan kişiler
- Önceki gebeliklerde kromozom bozukluğu öyküsü olmayanlar
- Fetuste artmış anöploidi (kromozomlara ait sayısal değişiklik) riskini gösteren ultrasonografik bulgular olan kişiler
- Önceki tarama sonuçlarının doğrulanması
- Önceden tüp bebek tedavisi alınmış veya tekrarlayan düşük öyküsü gibi artmış riski bulunan hamilelere öneriliyor.
NIPT Test’i yaptımak 8. haftadan itibaren teknik olarak mümkün olsa da, en doğru zamanı 10. gebelik haftasından sonra yapılmasıdır. Ultrason ve kan tahlili sonucunda doktorunuzca, bebeğinizin Trizomi şüphesi taşıdığı belirlendiyse veya risk grubunda olduğunuzdan ötürü endişeleriniz mevcut ise, bu testi yaptırabilirsiniz.
Hayır. Maalesef NIPT testi, hasta tarafından karşılanması gerekmektedir.
Kredi kartı ile ödeme yapabilmek için sitemizde bulunan ödeme linkini kullanabilir veya www.omegagenetik.com sitesinde bulunan mail order formunu kullanabilirsiniz.
Sonuçlar, tarif edilen kromozom anormalliklerinden herhangi birinin bebeğinizde tespit edilip edilmediğini gösterecektir. Sonuçlar normal ise, bu en yaygın genetik anormalliklerin mevcut olmadığına dair size bilgi sağlayacaktır.
- DÜŞÜK RİSK SONUCU : Bu sonuç bebeğin belirtilen kromozomal bozukluklardan birine sahip olma olasılığının çok düşük olduğu (fakat sıfır değil) anlamına gelmektedir.
- YÜKSEK RİSK SONUCU: Bu sonuç bebeğin belirtilen kromozomal bozukluklardan birine sahip olma olasılığının çok yüksek olduğu (fakat %100 kesinlikte değil) anlamına gelmektedir. Doktorunuz veya genetik danışmanınız yapılması gereken doğrulayıcı testlerle ilgili size bilgi verecektir.
İkiz gebeliklerde anomali tespit edildiği takdirde, anomalinin hangi bebeğe ait olduğu bilgisi verilememektedir.
İkiz gebelik dışındaki çoklu gebeliklerde (üçüz, dördüz gibi) test kesinlikle çalışmamaktadır.
- Hamileliğin 10. haftadan küçük olması
- Anne kanındaki serbest fetal DNA oranının (Fetal Fraksiyon) düşük olması
- Annenin geçen 3 ay içinde kan/kemik iliği nakli ya da kök hücre tedavisi almış olması
- Anneye ait hücre yıkımını arttıran kronik hastalıkların varlığı (romatolojik, otoimmun hastalıklar gibi)
- Annenin vücut kitle indeksinin 35 ve üzeri olması
- Aşağıdaki durumlarda test sonuçlanamayabilir.
Olası sebebe göre test tekrar edilebilir.
NIPT testi Cerrahi işlem gerektirmeyen bir test olduğu için amniyosentezin ve koriyonik villus biyopsisinin aksine anne ve bebek için risk teşkil etmemektedir.
Test sonucu 10-12 gün arasında çıkmaktadır.
Test sonuç raporunun yüksek risk çıktığı durumlarda, Omega Genetik laboratuvarının genetik uzmanı tarafından size danışmanlık verilmekte ve kadın doğum uzmanınızın kararına göre amniyosentez veya koryon villus biyopsisi yapılmaktadır.
Evet NIPT testinde cinsiyet kromozom hastalıklarına bakıldığı için cinsiyet belirlenebilir, fakat Türkiye’de cinsiyet bildirilmesi yasal değildir.
Kan alma işlemi için Omega Laboratuvarının yönlendirdiği sağlık personeli kanınızı alabilir. Kan, özel bir tüpün içerisine alınmaktadır. Bu tüp size kargo ile gönderilmektedir.
Kanı alınan kişinin ismi ve kan alınma tarihi tüpün üzerinde yer almalıdır.
Size verilen/gönderilecek kutu içerisinde bulunan onam formu, tamamı doldurulmuş şekilde laboratuvarımıza kutu içerisinde, kan ile birlikte gönderilmelidir.
Tüpte isim ve tarih bulunmayan, kutu içerisinde onam formu doldurulmuş şekilde bulunmayan numuneler laboratuvara kabul edilmeyip işleme alınmayacaktır. Lütfen gönderim öncesi, bunların eksiksiz olduğunu kontrol ediniz.